header lsn 2022

De wijk El Barrio Horizontes del Fortin is een van de ontwikkelingswijken in Guayaquil. Het is overdag een levendige wijk met kinderen, vaders, moeders en honden op straat. Er zijn een aantal winkeltjes en er staat een schooltje. Sinds kort ligt er ook asfalt en riolering. Hoewel de wijk steeds moderner wordt, zitten er achter alle ontwikkelingen nog veel problemen verscholen. ’s Avonds is het er niet veilig en veel thuissituaties zijn niet stabiel.

In de wijk wonen veel mensen zonder vast werk. De inkomens zijn onregelmatig en het meest geld gaat naar onderwijs voor de kinderen. Voor onvoorziene kosten door bijvoorbeeld ziekte is vaak geen geld. Er is bij een aanzienlijk aantal kinderen sprake van ondervoeding en daarmee gepaard gaande bloedarmoede. Naast problemen met voeding hebben veel mensen last van parasieten. Deze dringen gemakkelijk via de voeten het lichaam binnen. Wanneer ze niet tijdig gesignaleerd worden, kunnen ze op termijn ernstige gezondheidsklachten veroorzaken en zelfs de dood ten gevolge hebben. Regelmatig des-parasiteren is dan ook een must. Een laatste grote bedreiging voor de gezondheid zijn muggenziekten zoals dengue en chicungunha. Huizen hebben slechts zelden horren voor de ramen en er zijn veel plassen water in de buurt. Samen met het warme klimaat een gevaarlijke combinatie. La Sonrisa Naranja behandelt mensen die ziek zijn geworden. Omdat Els en Gonzalo de wijk echter zo goed kennen, lukt het ook steeds beter om de oorzaak van problemen bloot te leggen en aan te pakken met bijvoorbeeld voorlichting.

Naast de lichamelijke problemen, is de psychische druk voor veel gezinnen in de wijk flink. De stress van niet rond kunnen komen, een gebroken gezin of de onveilige situatie op straat is soms groot. Vooral jongeren zijn erg kwetsbaar. Helaas zien we de afgelopen jaren het drugsgebruik onder hen stijgen. Heroïne in poedervorm biedt een snelle en gemakkelijke uitweg. Tegen de tijd dat ouders achter het gebruik komen, zijn jongeren vaak al ernstig verslaafd. Om deze negatieve spiraal voor te zijn, hebben we ons met diverse projecten op drugspreventie gericht. We werken samen met jongeren aan zelfvertrouwen en een effectieve manier van omgaan met stress. Daarnaast bieden we activiteiten voor jonge kinderen zoals de summerschool. We bieden afleiding, ontwikkeling en een veilige plek. Ook op het gebied van psychisch welzijn, is La Sonrisa Naranja inmiddels onmisbaar in de wijk.

Selecteer de taal

© 2024 La Sonrisa Naranja