header lsn 2022

Voedingscampagne door ESPOLWaar de wereld in brand staat, mensen protesteren en boeren in opstand komen, drugskartels elkaar een kopje kleiner maken en mensen intimideren (zo ook in Guayaquil) proberen Els en Gonzalo het hoofd koel te houden en te doen waar ze goed in zijn: mensen helpen waar nodig.

Onlangs kwam de verdieping boven de kliniek vrij en werd besloten om die te betrekken bij de stichting ter uitbreiding van diensten: volgende week gaan een psycholoog, diëtist, logopedist en fysiotherapeut aan het werk.

Zo komen ze naast de artsen, verloskundige en tandarts te werken. Wat een vergroting van de kwaliteit!

Vorige week werd deze ruimte ook al in gebruik genomen door studenten van de ESPOL. Zij hielden een voedingscampagne: goede voeding voor zwangeren en kinderen voor een zo laag mogelijke prijs. Helaas is ook in die wijk de armoede groot en daarom des te belangrijker om een goede betaalbare maaltijd te kunnen maken. Een bevriende fotograaf Michael Goeteyn was daarbij en maakte deze foto’s.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.lasonrisanaranja.nl/nl/nieuws#sigProId4237959ee7


De afgelopen tijd kwamen twee verhalen ons ter ore die toch zeker het vermelden waard zijn:

Bij één van mijn pastorale bezoekjes trof ik dhr. Speijer aan, die vol trots zijn ansichtkaartenverzameling liet zien. “En”, zei hij, “na mijn overlijden gaat mijn dochter die verkopen en de opbrengst is voor de stichting!”. Al weer een paar jaar gelden overleed hij op zeer hoge leeftijd. En wat schetst onze verbazing om onlangs een telefoontje van zijn dochter te krijgen met de mededeling dat niet zij, maar haar echtgenoot, beetje bij beetje en stuk voor stuk de ansichtkaarten via Marktplaats tegen zo hoog mogelijke prijs wist te verkopen. En de opbrengst was € 250,- Heel veel dank voor de moeite ter nagedachtenis van dhr. Speijer en ten goede aan de stichting!

Werkstukken maken is meestal niet het leukste werk om te doen bij scholieren. Maar als het dan toch moet en je achternicht Els is in Nederland en ze wonen in Ecuador en ze hebben een stichting waar wat over te vetellen valt ( en een website waar je van alles over kan vinden!} dan pak je de draad op en begin je. Dat deed Lizzie Nootenboom uit groep 8. En wat heeft ze er een prachtig werkstuk van gemaakt! Dank je wel Lizzie en hopelijk krijg je er een hoog cijfer voor, want dat heb je zeker verdient!!

Werkstuk voorwoord


Els en Gonzalo in Nederland

 

Na een maand vertoefd te hebben in Nederland waarin er veel gelopen, kou geleden, gefeest, bezocht en gefietst is, willen we iedereen bedanken die er voor gezorgd heeft deze tijd onvergetelijk te laten zijn. 

En heel veel dank voor de donaties voor de stichting La Sonrisa Naranja die we in die periode extra mochten ontvangen via kerken, familie, vrienden en donateurs                        

Ze zijn inmiddels veilig in Ecuador aangekomen en gaan er zeker voor zorgen dat de gelden goed besteed gaan worden.

Blijf ons volgen hier op de website en de Facebook pagina.


weer naar school campagneDe maanden maart en april zijn de vakantiemaanden in Ecuador. De kinderen zijn vrij van school: heet en veel regen.
Nu hebben de kinderen de afgelopen twee jaar sowieso online onderwijs gehad vanwege COVID. Des te spannender is het als de scholen in mei weer open gaan.

Els en Gonzalo begrijpen de zorgen van de ouders voor de hernieuwde contacten van de kinderen en starten in april een campagne. Ze bieden een medisch consult aan voor alle kinderen vanaf 5 jaar tegen geprediceerde prijs. En daaronder valt:

  • Medische check
  • Ontwormen
  • Tandartsconsult met fluorspoeling

En na afloop een “gezondheidsdiploma” met tandpasta en borstel!

Een goede start op weg naar een gezond schooljaar!


gebouw lasonrisanaranja U leest het goed, de stichting gaat uitbreiden, maar nog niet met een tweede vestiging. Daar zijn diverse pogingen toe ondernomen, die, helaas, tot nu toe, op niets uitgelopen zijn. Natuurlijk door Covid, maar ook door de veranderende criminele omstandigheden. Ecuador lijdt zwaar en is een drugsland geworden qua uitvoer en inname. De criminaliteit is daardoor enorm toegenomen, ook in de wijk en daar omheen. Dat maakt het moeilijk om op reguliere wijze aan een stuk grond te komen, waar het ook nog enigszins veilig is. Maar we houden hoop!! Els en Gonzalo gaan in ieder geval het bestaande alarmsysteem bij de stichting updaten en activeren.

We hebben wel besloten uit te breiden op de plaats waar de kliniek al staat en wel naar de bovenverdieping. De tweede verdieping blijft echter wel in de verhuur en hopelijk ook beschikbaar voor stagiaires die zich weer aandienen. De huurders van de eerste verdieping zijn verhuisd naar elders, dus ontstaat nu de mogelijkheid om deze verdieping bij de kliniek te betrekken. Els en Gonzalo zien kansen om de kwaliteit van het medisch / sociaal aanbod te vergroten door deze bovenruimte in te richten voor fysiotherapie, logopedie, psychologie en/of orthopedie. We gaan er vanuit dat dit alles kostendekkend zal zijn. Ook wordt onderzocht naar de mogelijkheid of er daar een ruimte geschikt gemaakt kan worden voor het maken van röntgenfoto’s. Dan bestaat de aanschaf van een mobiel röntgenapparaat tot de mogelijkheden. Ze doen onderzoek naar de eisen die in Ecuador/ Guayaquil gesteld worden aan zulke ruimtes. Natuurlijk gaat dat wel behoorlijk wat geld kosten, maar daar komen we tzt op terug. We houden u op de hoogte.


© 2022 La Sonrisa Naranja